FNUF-Bloggen

Research – en sommarplåga

13728410_10155201760210620_1191212829_oIgår (Tisdag) va mitt sista blogginlägg jag gjorde här på FNUF då jag inte kan jobba dem 2 sista dagarna då jag ska resa bort. Vi var endast 2 stycken på plats för Peter var sjuk, vi fick en utmanande uppgift att hitta nordiska företag som var intressanta för ett projekt. Att hitta dem nordiska företagen var inte så svårt, men att hitta några som verkligen är intressanta och att sedan hitta kontaktuppgifterna, det var svårt! Det var mestadels vad vi gjorde under hela dagen så det var mycket “researchande” vilket var kul men samtidigt jobbigt.

 


Simon är 18 år och sommarjobbar hos FNUF i tre veckor genom sin kommun Hässelby-Vällingby.Vill du veta mer om hur du kan få ett sommarjobb klicka vidare dig här: http://www.stockholm.se/Arbete/Sommarjobb-for-unga/?omrade=Hasselby-Vallingby

unnamed

FNUF-Bloggen

Sista veckan som sommarjobbare

13662571_10155201760155620_649931437_oSå idag är det alltså måndag och den sista veckan på FNUF har nu börjat! Tiden här har verkligen gått fort. Idag började vi dagen med att vi fick planera ett förslag till ett event och utgå ifrån FNUF’s lokalavdelningsplan. Eventet skulle ha att göra med ett problem i Norden just nu. Sedan har vi även fått prova att designa egna flygblad som reklam för FNUF och det var kul att prova på för jag har aldrig gjort något liknande innan. På eftermiddagen gick vi ut och samlade lite mer material till #wearenorden projektet, det gick dock inte lika bra idag som det har gjort alla andra gånger men vi är lika glada ändå för det vi fick ihop!


Elin är 17 år och sommarjobbar i tre veckor med oss på FNUF genom sin kommun Hässelby-Vällingby. ill du veta mer om hur du kan få ett sommarjobb klicka vidare dig här: http://www.stockholm.se/Arbete/Sommarjobb-for-unga/?omrade=Hasselby-Vallingby

unnamed

FNUF-Bloggen

Finska turister på Fjäderholmarna

13711537_10155201760330620_1135000127_oIdag var en riktigt najs dag, både väder mässigt och arbetsmässigt. Dagen gick ut på att vi åkte till skärgårds ön Fjäderholmarna med några finska turister som vi fick umgås med under dagen. Det vi gjorde var att utforska ön, äta mat och sedan köra några #wearenorden intervjuer med dem vilket var intressant. Sedan kom vi tillbaka till kontoret medan de finska turisterna drog. I kontoret fick vi en uppgift, nämligen att tänka hur vi ska skapa ett event med FNUFs  mall för hur deras verksamhet fungerar. Eftersom att det tog lång tid och vi inte hann med allt så skulle vi få till måndag på oss att bli klara och redovisa arbetet.


Peter är 17 år och sommarjobbar hos oss på FNUF i tre veckor genom sin kommun Hässelby-Vällingby. ill du veta mer om hur du kan få ett sommarjobb klicka vidare dig här: http://www.stockholm.se/Arbete/Sommarjobb-for-unga/?omrade=Hasselby-Vallingby

unnamed

FNUF-Bloggen

Ungas röster kan motverka utvecklingen av rasistiska rörelser!

13711537_10155201760330620_1135000127_oIdag är det bara några månader kvar till presidentvalet i USA, och många människor är oroliga över landets framtid om presidentkandidaten Donald Trump vinner. Något som är förståeligt då USA är en stormakt som har en påverkan på hela världen gällande det mesta. Grejen är den att världen idag har blivit mycket mer känslig och att gå utanför samhällets gränser kan skapa stort hat och problem, och det är precis det Trump gör, han går nämligen emot det “vanliga”. Att se valkampanjen i USA och Trump ses som en chock här är bara konstigt, då vi i Sverige har nästan exakt samma situation fast inte i samma extrema skala.
Här har vi Sverigedemokraterna istället som även har integrations frågan som huvudpunkt, de har ett par tankar som är lite ovanliga för de flesta och får därför hat, men ändå så är det Sveriges tredje största parti. Flera glömmer nog lagen om “yttrandefrihet” och ersätter den med “hets mot folkgrupp” i allt SD säger. Detta betyder dock inte att SD och Trump inte har en del rasistiska budskap, för de har det, men de måste även ha någon poäng i vad de säger, för varför skulle de annars få så många röster?

Jag tror att de flesta hatar uppdelningen i regeringen med partierna, att man sätter ett så inflytelserikt och påverkade parti i ett eget fack bara för att bevisa för det svenska folket att man inte står med SD. Men faktum är att flera skulle hellre se partierna hjälpas åt än att utelämna något, och nu talar jag unga människor, då det är vi som blir påverkade av sånna saker. Ingen ung människa skulle nog vilja ha ett parti med extrema åsikter som ledare för vårt land, men inte heller partier som knappt vågar tala om dessa känsliga frågor för att de är rädda om sina poster istället för att tänka på landets framtid, utan det måste finnas en balans. Men till skillnad från USA finns det hopp för ett öppet klimat här, då vi i Sverige har en större påverkan på vår regering.
Tyvärr så tar politiker ofta inte åt sig ungas åsikter, så själva kan vi inte göra något, utan vi behöver stöd för att synliggöra vad vi vill och det är något FNUF kan bidra med. Det FNUF kan göra är att få oss ungas röster att bli hörda genom att skapa event/evenemang som t.ex. demonstrationer. Men inte bara det, utan även att ta kontakt med politiker och ledare och framföra våra åsikter. Vare sig det funkar eller inte, så är det ändå värt ett försök och om möjligheten finns hos FNUF, så varför inte? Detta kan vara vägen till förändring/räddning av vårt land.

.


Peter är 17 år och sommarjobbar hos oss på FNUF i tre veckor genom sin kommun Hässelby-Vällingby. ill du veta mer om hur du kan få ett sommarjobb klicka vidare dig här: http://www.stockholm.se/Arbete/Sommarjobb-for-unga/?omrade=Hasselby-Vallingby

unnamed

FNUF-Bloggen

Påverkar Donald Trump Norden?

13662571_10155201760155620_649931437_oIdag är det onsdag och halva veckan har alltså gått. Dagen började med att vi kollade på en kortare dokumentär om Donald Trump och diskuterade sedan om situationen i Amerika just nu och hur den påverkar Norden. Det var väldigt intressant och jag känner verkligen att jag behöver bli mer allmänbildad och jag har redan fått lära mig massor om vad som händer runt om i världen och hur det påverkar Norden av FNUF! Idag har det även varit väldigt bra väder vilket resulterade att vi tog en tripp till Kungsträdgården idag också och samlade ihop ytterligare några intervjuer och bilder till #WeAreNorden projektet. Det är ett nytt projekt som FNUF startat och det går ut på att fråga människor frågor om Norden och sedan publicera dessa under hashtagen #WeAreNorden. Vi fick ihop några intressanta svar och träffade en massa människor innan vi sedan begav oss tillbaka till FNUF kontoret för att käka lunch. Efter lunchen så fick vi skriva, vi skulle då välja ett problem i Norden eller ett problem i världen som påverkar Norden. Det var väldigt intressant och jag lärde mig verkligen mycket om hur Norden blir påverkad av omvärlden.

/Elin, sommarjobbare.

.


Elin är 17 år och sommarjobbar i tre veckor med oss på FNUF genom sin kommun Hässelby-Vällingby. ill du veta mer om hur du kan få ett sommarjobb klicka vidare dig här: http://www.stockholm.se/Arbete/Sommarjobb-for-unga/?omrade=Hasselby-Vallingby

unnamed

FNUF-Bloggen

WE ARE NORDEN

13711537_10155201760330620_1135000127_oIdag var det äntligen fint väder vilket betydde: schema ändring. Dagen startade med att Jag, Elin och Simon blev skickade ut i stan, denna gång själva för #weareNorden intervjuer. Tro det eller ej haha, men nu känns det som att man fattat lite hur jobbet funkar och ute på fältet (kungsträdgården) syntes det då vi hade ett riktigt bra “Flow”. Efter det så fick vi i kontoret lära oss hur man gjorde mail layouts för företag vilket var intressant. Sedan jobbade vi med att skriva ner och sammanfatta våra #weareNorden intervjuer. Nu, iallafall (idag och igår) känns det verkligen som att man kommit in i arbetet, vilket är Nice! /Peter, sommarjobbare

FNUF-Bloggen

Måndagsseg

13702465_10155201760220620_1445284284_oIgår så va det måndag som ofta är lååånga och sega, det var även denna lite grann men den blev bra ändå! På förmiddagen så skapade vi ett Facebook event för kanotpaddlingen med FNUF och skickade ut mail och delade eventet och kontaktade Björnögården där vi hyrde kanoter osv. Sedan så efter lunch så fortsatte vi planera kring det eventet och på eftermiddagen så åkte vi och rekryterade i Vällingby centrum och där fick vi 5 stycken nya medlemmar till FNUF!

// Simon sommarjobbare

 

FNUF-Bloggen

Simons sommarjobbs-reflektioner

13728410_10155201760210620_1191212829_o

Hej, jag heter Simon och är en utav sommarjobbarna här på FNUF. Idag så är det fredag och vi ska skriva en liten sammanfattning om vad vi har gjort och lärt oss den här veckan så här kommer det!

Vi har gjort ganska många olika saker och har fått riktigt mycket men bra information och det mesta har varit på engelska tillsammans med våra handledare men det känns som att det har varit lärorikt men har samtidigt varit jobbigt. Vi har fram för allt lärt oss massvis om FNUF och hur det är uppbyggt med massa lokala organisationer till exempel och hur det fungerar helt enkelt och det som jag har lärt mig känns användbart och det kommer jag ta med mig.

I början så gick vi igenom vad FNUF står för och vill åstadkomma och det gjort det mycket lättare sen att veta varför FNUF gör som dem gör och jag fick en bättre inblick. En ny sak som vi har gjort denna vecka som jag iallafall aldrig har gjort förut är att rekrytera.

Rekryteringen var ganska rolig när det väl gick bra eller vad man ska säga men annars var det rätt jobbigt och lite irriterande när folk inte ville ta del av det som vi delade ut. Det var svårare än vad jag trodde faktiskt men vi gick igenom lite knep innan vi gick ut och rekryterade som kanske hjälpte lite grann. Vi har också lärt oss massvis om Norden och haft diskussioner med mera och även varit ute och intervjuat personer angående Norden och några frågor som vi tog fram tillsammans som jag tyckte va de roligaste den här veckan.

Vi har även haft lite andra uppgifter som grupp att göra som till exempel ta fram lite idéer och presentera dem så det har inte varit så mycket individuellt arbete vilket är skönt ändå! Så kortfattat så har det varit en ganska rolig men lite jobbig i mellan åt men en väldigt lärorik första vecka!


Simon är 18 år och sommarjobbar hos FNUF i tre veckor genom sin kommun Hässelby-Vällingby.Vill du veta mer om hur du kan få ett sommarjobb klicka vidare dig här: http://www.stockholm.se/Arbete/Sommarjobb-for-unga/?omrade=Hasselby-Vallingby

unnamed

 

FNUF-Bloggen

Elin berättar om en händelserik och lärorik vecka!

13662571_10155201760155620_649931437_oHejsan hoppsan! Jag heter Elin och är 17 år gammal och jag är en av dom som fått möjligheten att sommarjobba här hos FNUF, föreningen Nordens ungdomsförbund.

Det här har varit min första vecka här och jag har fått lära mig massor av saker och jag har även fått prova på väldigt många nya saker! Vi har bland annat stått utanför gallerian, plattan vid T-centralen och Kungsträdgården och där har vi delat ut information om FNUF till folk och berättat mer om vad FNUF är och vad dom gör.

Vi fick även låna inspelningsutrustning och en kamera och sedan gick vi runt vid Tanto parken och vi “intervjuade” främlingar med våra redan förberedda frågor om Norden. Det var väldigt roligt och det var även första gången som jag gjort något liknande så jag är glad att jag fick vara med och prova på.

Jag känner verkligen att jag kommer ta med mig väldigt mycket av vad jag lärt mig här på FNUF när dessa tre veckor är slut. Redan nu under en vecka har jag fått lära mig saker jag kommer ha nytta av i hela livet, vi har bland annat lärt oss om rekrytering och vi har även fått lära oss om hur det kan gå till när man ska planera ett evenemang. Vid alla uppgifter vi fått så har vi jobbat i grupp och det har varit väldigt kul och vi sommarjobbare har på så sätt lärt känna varandra bättre.

Idag är det fredag vilket innebär att vi snart får ta helg. Jag ser redan fram emot att spendera min nästa vecka här på FNUF!


Elin är 17 år och sommarjobbar i tre veckor med oss på FNUF genom sin kommun Hässelby-Vällingby. ill du veta mer om hur du kan få ett sommarjobb klicka vidare dig här: http://www.stockholm.se/Arbete/Sommarjobb-for-unga/?omrade=Hasselby-Vallingby

unnamed

FNUF Uppsala

Café Norden 2012 i Uppsala

Under 1-4 november samlades ungdomar från olika delar av Norden i Uppsala på Café Norden, som i år hade temat arbetsmarknad. Det var Studieförbundet Vuxenskolan som stod för lokalerna där Café Norden arrangerades.

På programmet stod föreläsningar, studiebesök, tävlingar med Uppsala-anknytning och ett besök på badhuset Fyrishov – en av Sveriges största turistattraktioner. Dessutom höll Nordjobb i en föreläsning om fotografering, följt av prisutdelning i Nordjobbs fototävling. Förstapriset gick i år till Emma Gillberg, som nordjobbade i Norge.

Café Norden i Uppsala var en trevlig tillställning där vi fick lära känna våra nordiska grannar bättre, fick inspiration om möjligheterna att arbeta utomlands och fick lära oss att mingla och hur man blir en bättre fotograf.

Ett stort tack till alla som på något sätt hjälpte till att arrangera Café Norden och till alla som deltog och gjorde årets Café Norden till ett lyckat arrangemang!

Hälsningar från,
Projektgruppen för Café Norden 2012