FNUF-Bloggen

Vill du studera nordiska frågor?

Drömmer du om att studera Arktis issmältning, grönländska, västnordisk politik, arkeologi i Finland eller norsk design? Att studera i Norden eller att studera något med nordisk inriktning kan ge dig ett försteg om du vill göra karriär i Norden. Här ger vi dig tips på olika utbildningar och klickar du in på Hallå Norden kan du få ännu mer information om hur du tar nästa steg efter att du hittat en utbildning som passar dig!

Plugga på folkhögskola

På den gemensamma webbsidan folkhögskola.nu kan du hitta kurser med nordisk inriktning på alla olika folkhögskolor runt om i landet. Du kan söka kurser utifrån specifika ämnen som exempelvis miljö & klimat, språk, religion, rättvis handel eller jämställdhet.

Om du är sugen på att ta plugga på FNUF:s egna folkhögskola Biskops Arnö så hittar du deras kursutbud här.

Plugga på högskola eller universitet

Även högskolor och universitet erbjuder olika program och fristående kurser med inriktning nordiska frågor. Här ger vi ett urval på studier inom olika områden. Hittar du inte vad du söker kan du alltid söka efter utbildningar på antagning.se. Skriv in ett sökord eller ta genvägen via deras ämnesträd.

Språk, kultur och historia

 

Nordiska relationer och statsvetenskap
Här är ett urval av aktuella och angelägna kunskapsfält inom internationella relationer. Det här kurserna är för dig som bättre vill förstå din omvärld. Ämnet behandlar relationer och maktförhållanden som överskrider statsgränser vilket är viktigt i en alltmer globaliserad värld.

Miljö & hållbar utveckling
Kunskaper om miljö, klimatförändringar och energikällor är idag mer aktuellt än någonsin. En hållbar utveckling hänger nära samman med frågor som rör jordens ekosystem och miljöförhållanden.

Utstickarna
Här hittar du några utvalda utbildningar som kanske sticker ut lite extra. Utbildningar för den som tänker utanför lådan eller för den som följer sin passion helt enkelt.

Länder & självstyrande områden
Är du intresserad av en karriär i Norden eller av frågor som berör Norden så kan både ett extra nordiskt språk och det faktum att du redan levt i ett annat nordiskt land vara särskilt bra för ditt CV. Klicka dig vidare för att få veta mer om hur det kan vara att studera i vardera land och region.

.

Tycker du att vi missat någon bra utbildning, så tipsa oss gärna på info(a)fnuf.se

FNUF-Bloggen

Kallelsen

Förbundsstämman är DITT och FNUF:s absolut viktigaste arrangemang! En gång om året träffas vi för att fatta beslut om FNUF:s framtid, verksamhet och ledning. Det här är DIN kallelse till 2016 års förbundsstämma för FNUF Sverige!

.

PÅ STÄMMAN

– Vi väljer personer till styrelsen
– Vi berättar om året som varit
– Vi fattar beslut om ansvarsfrihet
– Vi röstar om stadgeändring
– Vi bjuder på boende, resa och mat för de
utsända ombuden
– Vi inspireras och blir peppade av Norden!
Årets tema är “Norden som karriär”!

.

RÖSTRÄTT

Alla medlemmar i FNUF har rätt att delta och inspireras. Men bara den som är ombud har rösträtt på stämman. Ombud kan du bli som är medlem och har varit det i minst en månad. Kontakta din lokalförening om du vill veta mer. Medlemskapet är gratis och gäller för dig 30 år eller yngre.

.

ANTAL OMBUD

Förening    Medlemmar      Ombud
Stockholm          579                     12
Västerås               99                       2
Väst                       94                      2
Uppsala              156                       4
Skåne                  160                      4
Pysslingen           62                       2
Norra                   114                      3
Biskops Arnö      63                       2
Totalt                1327                     31

.

VALBEREDNINGENS FÖRSLAG

Valberedningens förslag presenteras senast sista april. I förslaget hittar du de personer som ställer upp som kandidater till posterna i styrelsen: ordförande, vice ordförande, kassör och ledamöter. Kandidaterna i valberedningens förslag har intervjuats och bedömts utifrån de behov som finns i förbundet och de personliga erfarenheter och kompetenser kandidaterna har. I förslaget föreslår valberedningen vem som bör väljas och för vilken position i styrelsen. Det är också möjligt att ställa upp utanför valberedningens förslag som kandidat. Det kan du göra på själva förbundsstämman.

.

NÄR OCH VAR?

Den 27-29 maj i Uppsala. Stämman hålls i Studieförbundet Vuxenskolan på Kungsängsgatan 12. Specifikt program publiceras på hemsidan och skickas ut per mejl senast 7 dagar innan tillsammans med handlingarna.

.

ANMÄL DIG!

  1. För att delta som ombud (med rösträtt) kontakta din lokalförening
  2. För att delta som medlem (utan rösträtt) kontakta info@fnuf.se

.

STADGEÄNDRING

För mer information om förslagen till stadgeändring kolla här! Mer information om förbunds-stämman och uppdaterad information publiceras kontinuerligt här på hemsidan.

.

.
Nordenpeppiga hälsningar
FNUF – Föreningen Nordens ungdomsförbund

FNUF-Bloggen

Norden för fred?

 

"Svenska tidningar gav ut extraupplagor." Foto: TT. Källa: Sveriges Radio
“Svenska tidningar gav ut extraupplagor.” Foto: TT. Källa: Sveriges Radio

Två sekel av fred mellan de Nordiska länderna och idag – 70 år sedan freden firades på Kungsgatan efter andra världskriget. En vecka som denna är känslorna motstridiga. Lyckan av att leva i en region som uppmärksammas för sina fredliga intentioner internationellt och sorgsenheten av att krig och utanförskap fortfarande är en stor del av mångas vardag i Medelhavet liksom i Norden.

För att minnas krigsveteraner och offer hålls två tysta minuter runt om på olika platser i Europa under veckan. Tystnaden överskuggade exempelvis Schiphols flygplats i Nederländerna i tisdags. Men den svenska minnesbilden av kriget är minst sagt vag, om inte helt förvriden, något som kanske bidrar till att 70 år av fred kommer gå unga i Norden relativt obemärkt förbi.

Uppfattningen om en Svensk neutralitet raseras av att Sverige systematiskt gav de 60 000 norska flyktingar som kom till Sverige militärutbildning och vapen i hand. Uppfattningen om Norden som solidarisk region raseras av den ryska befrielsen av Norge från Tysklands järngrepp. Sverige var aldrig en räddande storebror.

Norden-rörelsen, med Föreningen Norden, är i grunden en fredsrörelse. Så är också FNUF. I en tid där konflikter bryter ut så nära som i Ukraina, där barn drunknar i Medelhavet och där flyktingar stämplas som hot… I vår tid är det därför viktigt att vi betonar det civila samhällets långsiktiga arbete för fred och inte bara det utökade militära samarbetet i Norden. Därför är det också viktigt att fråga sig vart har “fredsaktivisterna” tagit vägen. De som patrullerade våra gator och torg med freds-pins och skrek “Norden för fred” på 30-talet de som skrek “Ut ur Vietnam” på 70-talet. Finns “fredsaktivisterna” inte längre? Är vi för cyniska? Engagerar andra saker? Eller ingenting alls?

För att uppmärksamma freden och freden som identitet bjuder vi in till seminarium och nätverksmingel med civilsamhällets främsta fredsaktörer den 3 oktober. Och den 2 oktober festar vi för freden med Club Sobeer! Snart dimper det ner en inbjudan i din inkorg, så håll koll! Boka in datumen i din kalender redan nu!

Med Vänliga Hälsningar

Emelie Weski

t.f. Generalsekreterare

fred
“Fredsyra på Kungsgatan 7 maj.” Foto: SVT Bild Källa: Sveriges Radio

Vill du läsa mer om det fredsnätverk som FNUF ingår i?

Klicka dig vidare här.

Är du intresserad av litteratur om Norden och fred?

Klicka dig vidare här.

FNUF Uppsala

Café Norden 2012 i Uppsala

Under 1-4 november samlades ungdomar från olika delar av Norden i Uppsala på Café Norden, som i år hade temat arbetsmarknad. Det var Studieförbundet Vuxenskolan som stod för lokalerna där Café Norden arrangerades.

På programmet stod föreläsningar, studiebesök, tävlingar med Uppsala-anknytning och ett besök på badhuset Fyrishov – en av Sveriges största turistattraktioner. Dessutom höll Nordjobb i en föreläsning om fotografering, följt av prisutdelning i Nordjobbs fototävling. Förstapriset gick i år till Emma Gillberg, som nordjobbade i Norge.

Café Norden i Uppsala var en trevlig tillställning där vi fick lära känna våra nordiska grannar bättre, fick inspiration om möjligheterna att arbeta utomlands och fick lära oss att mingla och hur man blir en bättre fotograf.

Ett stort tack till alla som på något sätt hjälpte till att arrangera Café Norden och till alla som deltog och gjorde årets Café Norden till ett lyckat arrangemang!

Hälsningar från,
Projektgruppen för Café Norden 2012

FNUF-Bloggen

Nordiskt verksamhetsseminarium i Åbo

Anmälan flög iväg hela tre dagar efter deadlinen, men för en gångs skull missade jag inte något nytt och spännande på grund av dåliga ursäkter som tid, pengar eller avstånd (måste verkligen tacka min sporrande backupstyrka för detta). Pohjola-Nordens ungdomsförbunds verksamhetsseminarium erbjöd på en massa intressant information och trevligt umgänge, och var definitivt värt de tidiga väckningarna och långa timmarna på färjan till Åbo och tillbaka!

Ett tjugotal finländska ungdomar, jag själv som något av en svensk representant, var vi som den tredje februari gav oss av i ett bitande kyligt vinterväder till lägergården Kunstenniemi i den bildsköna Åbo skärgård för att delta i PNU:s seminarium om nordiskt samarbete. (För att belysa termerna för dig som är lika omedveten om nordiska samarbetsstrukturer som jag var innan seminariet är PNU alltså FNUF Sveriges finska systerorganisation.) Seminariet inleddes på fredagkväll med en del roliga spel och lekar för att bygga upp stämningen och lära känna varandra. På lördag tog vi itu med själva arbetet, dvs. att gå igenom PNU:s och dess samarbetsorgans verksamhet i en rad presentationer av PNU:s presidium.

Förutom dessa kom även Pohjola-Nordens generalsekreterare Henrik Wilén och berättade för oss om verksamheten i Pohjola-Nordens så kallade gubbklubb (läs: 30-plussare). Namnet hänvisar indirekt till problemet som Wilén nämnde: intressanter inom nordiskt samarbete åldras då unga idag riktar sig allt längre och längre ut i världen. I Kunstenniemi var vi dock mången ny aktiv från lokalavdelningar, så kanske det finns lite hopp kvar i alla fall! 🙂 Speciellt för dessa aspirerande aktiva lokalavdelningar var det säkert även nyttigt att höra presentationen om medlemsrekrytering som Piia Palmgrén, organisationschef för finska

Samlingspartiets ungdomsförbund, bidrog med.

Jag har själv varit och är visst fortfarande något av en världsinriktad ung. EU och FN har alltid verkat mer spännande än Nordiska rådet, helt enkelt. Men detta seminarium var en viktig påminnelse om att det nordiska samarbetet faktiskt är värdefullt. Grannförhållanden är de absolut mest väsentliga för en stat, och inom Norden har vi goda förutsättningar att uppehålla dessa i och med vår kulturella förenlighet. I en era präglad av höginternationell politik kan detta faktum lätt bli bortglömt – ibland även av själva ministrar…

Förutom samarbetsstrukturer kan förvånansvärt mycket inkluderas i en och en halv dag – bland annat bastu, en hel massa god mat, Alias, Rappakalja och Melodifestivalen (vilken tydligen är oerhört populär bland vissa språkstudenter vid Åbo universitet). Jag vill speciellt tacka PNU:s organisationssekreterare Laura Salo för ett varmt välkomnande, och rekommendera både organiserande av och deltagande i liknande event i Sverige. Vi hade jättekul och jag vill gärna bli mer aktiv även i FNUF! 🙂

PS: Gåta lånad av Henrik Wilén: Vet ni vilka var Sveriges tre första universitet? Jo, Uppsala universitet, Tartu universitet och Kungliga Akademien i Åbo.

/Anna, medlem i FNUF