FNUF-Bloggen

Peter berättar om första veckan hos FNUF

Hej, jag 13663425_10155201760350620_593997007_oheter Peter och är en av de tre sommarjobbarna i år hos FNUF. Första veckan på jobbet är nu avklarad och jag är så taggad på att det är fredag! Veckan har varit både lärorik men även utmattande och tröttsam. Till och börja med så måste jag säga att FNUF är något jag aldrig hade hört talas om tidigare, så jag visste inte riktigt vad det här jobbet skulle innebära.

Hela den här veckan har nästan sett ut så här: Vi går igenom vad FNUF är och olika andra nordiska organisationer som har någon koppling med FNUF, och sedan så kör vi det praktiska som är rekrytering, och att intervjua folk om deras tankar kring Norden.

FNUF står för “Föreningen Nordens ungdomsförbund” och är en ungdoms organisation för unga människor mellan 16 och 30 år bedriven av ungdomar. Organisationens huvudsyften är att få ungas röster i norden att bli hörda och att få unga nordiska människor att träffas och ta del av varandras kulturer, levnadssätt, att helt enkelt få en bättre förståelse för varandra. Det FNUF gör för att nå dessa huvudsyften är att skapa event och evenemang genom deras stora nordiska nätverk.

Jag skulle nog säga att den mest intressanta delen har varit att lära sig om verksamheten och hur den bedrivs, men samtidigt så har det extremt mycket info på så kort tid så det har även varit tröttsamt. En annan intressant del har varit rekryteringen och intervju-delen. Jag trodde aldrig att jag en dag skulle stå ute och dela ut flyers på stan, för att prata med okända är inte min grej. Men det var faktiskt lite kul att testa, lite jobbigt när folk avvisade en, men ändå en häftig upplevelse. Och samma sak med att intervjua okända på gatorna.

Nu är det skönt med helg och en paus från allt detta, men med tanke på hur mycket vi har gjort denna vecka, så är man lite taggad på att se vad nästa vecka har att erbjuda!


Peter är 17 år och sommarjobbar hos oss på FNUF i tre veckor genom sin kommun Hässelby-Vällingby. ill du veta mer om hur du kan få ett sommarjobb klicka vidare dig här: http://www.stockholm.se/Arbete/Sommarjobb-for-unga/?omrade=Hasselby-Vallingby

unnamed

.

FNUF-Bloggen

Nordiskt karriärsnätverk

Funderar du på en nordisk karriär? Nu startar vi karriärnätverket “Young Professionals” för dig under 30 som är driven och gillar internationella miljöer. När du går med i vårt nya nätverk young professionals i Norden får du information om jobbmöjligheter, nordiska utvecklingsmöjligheter och inbjudningar till våra medlemsevent.

På medlemseventen bjuder vi in både nya och kända karriärister som berättar om sina karriärer, start-ups som berättar om innovation och entreprenörskap och nordiska företag som letar efter nya idéer och medarbetare!

Som medlem i vårt karriärnätverk blir du också inbjuden till våra innovationsverkstäder där samhällsaktörer efterfrågar lösningar på dagens utmaningar. Med hjälp av innovationsprocesser fångar vi upp dig som är en changemaker. Och din idé har chansen att synas i ett nätverk som letar efter nya förmågor.

Som medlem i Young Professionals får du:

  • Nyhetsbrev med de senaste jobbmöjligheterna*
  • Medlemserbjudanden
  • Följa med på studiebesök till nordiska arbetsplatser
  • Du inbjuds att delta i våra nätverksträffar
  • Du kan driva din egen idé med stöd från FNUF
  • Inbjudningar till innovationsverkstäder
  • Middagsbjudning med ambassadörer

Att vara medlem är gratis. Bli medlem idag!

Screen Shot 2016-05-11 at 15.39.09

*Några av de jobb som vi listar inkluderar arbetsplatser som Nordiska ministerrådet, ambassaderna, ingenjörsentreprenader, universitet och företag med rot i Norden.

 

FNUF-Bloggen

Norden för fred?

 

"Svenska tidningar gav ut extraupplagor." Foto: TT. Källa: Sveriges Radio
“Svenska tidningar gav ut extraupplagor.” Foto: TT. Källa: Sveriges Radio

Två sekel av fred mellan de Nordiska länderna och idag – 70 år sedan freden firades på Kungsgatan efter andra världskriget. En vecka som denna är känslorna motstridiga. Lyckan av att leva i en region som uppmärksammas för sina fredliga intentioner internationellt och sorgsenheten av att krig och utanförskap fortfarande är en stor del av mångas vardag i Medelhavet liksom i Norden.

För att minnas krigsveteraner och offer hålls två tysta minuter runt om på olika platser i Europa under veckan. Tystnaden överskuggade exempelvis Schiphols flygplats i Nederländerna i tisdags. Men den svenska minnesbilden av kriget är minst sagt vag, om inte helt förvriden, något som kanske bidrar till att 70 år av fred kommer gå unga i Norden relativt obemärkt förbi.

Uppfattningen om en Svensk neutralitet raseras av att Sverige systematiskt gav de 60 000 norska flyktingar som kom till Sverige militärutbildning och vapen i hand. Uppfattningen om Norden som solidarisk region raseras av den ryska befrielsen av Norge från Tysklands järngrepp. Sverige var aldrig en räddande storebror.

Norden-rörelsen, med Föreningen Norden, är i grunden en fredsrörelse. Så är också FNUF. I en tid där konflikter bryter ut så nära som i Ukraina, där barn drunknar i Medelhavet och där flyktingar stämplas som hot… I vår tid är det därför viktigt att vi betonar det civila samhällets långsiktiga arbete för fred och inte bara det utökade militära samarbetet i Norden. Därför är det också viktigt att fråga sig vart har “fredsaktivisterna” tagit vägen. De som patrullerade våra gator och torg med freds-pins och skrek “Norden för fred” på 30-talet de som skrek “Ut ur Vietnam” på 70-talet. Finns “fredsaktivisterna” inte längre? Är vi för cyniska? Engagerar andra saker? Eller ingenting alls?

För att uppmärksamma freden och freden som identitet bjuder vi in till seminarium och nätverksmingel med civilsamhällets främsta fredsaktörer den 3 oktober. Och den 2 oktober festar vi för freden med Club Sobeer! Snart dimper det ner en inbjudan i din inkorg, så håll koll! Boka in datumen i din kalender redan nu!

Med Vänliga Hälsningar

Emelie Weski

t.f. Generalsekreterare

fred
“Fredsyra på Kungsgatan 7 maj.” Foto: SVT Bild Källa: Sveriges Radio

Vill du läsa mer om det fredsnätverk som FNUF ingår i?

Klicka dig vidare här.

Är du intresserad av litteratur om Norden och fred?

Klicka dig vidare här.