Bildspel

Islänningasagor – ett lyckat ungdomsinitiativ

Vi blev så väldigt glada av den här fina recensionen av det jättejobb FNUF Stockholm utförde med sin Islandskurs i våras, att vi var tvungna att publicera den här ordentligt! Tack själv David för ditt stöd och fortsatt lycka till med folkbildningen i Uppsala!


Den 8-9 april anordnades på Myntkabinettet i Stockholm en kurs med titeln Island och islänningasagor, anordnad av initiativtagaren, FNUF, Föreningen Nordens ungdomsförbund, och Samfundet Sverige-Island. Konkret bakgrund till kursen var boken Islänningasagor. Händelser, platser och bilder, redigerad av Nanna Stefania Hermansson, ordförande i Samfundet Sverige-Island, och Heimir Pálsson, docent i nordiska språk, f.d. lektor i isländska vid Uppsala universitet, och med Ívar Gissurarson som bildredaktör – en på alla sätt tilltalande och intresseväckande skrift utgiven av det ovannämnda samfundet, på Katla förlag.

26321826431_c9e48d862e_o
Fatma Rahma, ordförande för FNUF Stockholm presenterar programmet.

Förutom nämnda bok fanns som grund för kursen Heimir Pálssons innehållsrika artikelserie ”Tio tankar om islänningasagor” (internet) . I kursen presenterades det stora verket i fem band Islänningasagorna: Samtliga släktsagor och fyrtionio tåtar (Saga forlag, Reykjavik). Som föreläsare medverkade översättaren och föreläsaren, cand. mag. Kristinn Jóhannesson, f.d. lektor i isländska vid Göteborgs universitet, författaren och översättaren Bödvar Gudmundsson, under 1980-talet lärare och gästföreläsare vid universitetet i Bergen, samt ovannämnde Heimir Pálsson. Kristinn J. berättade om islänningasagorna och samhället, om vegetationen, de bebodda kustremsorna, rättsväsendet, kyrkolivet, de olika sagotyperna m.m. Bödvar G. uppehöll sig vid sagornas personer och händelser och betonade släktens betydelse, förekomsten av ”hedersmord”, hästkamper, kämpande kvinnor, asatron och landets successiva kristnande. Heimir P. svarade för ett pass med inriktning på sagornas platser, händelser och världsbild. Han nämnde att ingen händelse utspelas i Reykjavik och gav exempel på vad ortnamnen kan säga om resp. plats.

25783193344_c6767c3e37_o
FNUF:are och Föreningen Norden-medlemmar deltar i programmet

Den sista kursdagen ägnades åt vissa utvalda sagor. Bödvar Gudmundsson ledde oss främst genom den sedan tidig barndom stridsglade Egil Skallagrimssons saga, Kristinn Jóhannesson. genom Eyrbyggarnas saga, om flera generationers maktkamp på Snaefellsnes, och Bárds saga, som utspelar sig över hela landet, på gränsen mellan verkligt och overkligt, och Heimir P. genom Njáls saga, den längsta och personrikaste sagan, med till karaktären icke-jordiska, komplicerade människor, varpå gavs några exempel. Gísli Súrssons saga blev belyst bl.a. i form av en dramatisk isländsk film om den fredlösa huvudpersonen

26362130276_f135bf5591_o
Intressanta talare på plats som akademiskt reflekterar kring islänningssagorna.

Nordenungdomarna är värda stor uppskattning för detta initiativ. Samtliga inslag var mycket instruktiva och väckte deltagarnas intresse att tränga djupare in i de isländska sagornas fängslande värld.

David Termén, folkbildare, medlem i Föreningen Norden i Uppsala

FNUF Stockholm

Vårens program: Finska raggningsrepliker, katastrofträning och Club Sobeer

Nordiska män och kvinnor för jämställdhet

Tillsammans med finska ungdomar reser FNUF till Umeå för att lära sig finska raggningsrepliker, träna feministiskt självförsvar, gå på visning på det alldeles nyöppnade kvinnomuseet, och för att lyssna på Män för jämställdhet och den lokala kvinnojourens utmaningar. Vi blir välkomnade av FNUF Norra som arrangerar en matlagningskväll med nordisk mat och mingel där du får testa på dina nyvunna kunskaper i finska! Vill du skratta, känna nordiskt queerskap och träffa andra likassinnade? Skicka ditt namn, ålder och telefonnummer för att anmäla intresse, först till kvarn!

Förfest: Island den 27 februari

FNUF och Studieförbundet Vuxenskolan arrangerar en isländsk kulturkväll fredagen den 27 februari i Stockholm!
Kom med och upplev det fantastiska Island här i Stockholm! Det blir en kulturkväll med diskussioner om Island, det isländska språket, isländska sagor, musik och film. Vi provar också på olika isländska delikatesser!

Vad? Isländsk kulturkväll
När? Fredagen den 27 februari kl 18 – 20
Var? På Hantverkargatan 12, rum “Glasmästaren” i Studieförbundet Vuxenskolans lokal

Anmäl dig till Laura Kovanen, laura@fnuf.se, senast den 22 februari och ange namn, telefonnummer och möjliga allergier.

Det är gratis att delta. Ta gärna med en kompis, alla nya medlemmar får en bagagebricka! Vi ses!

Club Sobeer söker volontärer

I mars arrangerar vi tillsammans med Unga nykterhetsförbundet en helkväll med nordiska spellistor och nordiska drinkar på söder. Vill du vara med, få gratis inträde, träffa glada nordbor? Anmäl ditt intresse som volontär till laura@fnuf.se

Vi rekryterar nya informatörer

rekrytering 2 rekrytering

Vi söker dig som vill öva på att stå inför folk och tala, är självständig och kreativ. Du blir FNUF:s nya ambassadör och ansikte utåt! Som informatör åker du ut på skolor i Stockholm och håller workshops om olika viktiga frågor i Norden: hur påverkar världen Norden, vad ska vi göra när Arktis smälter och hur ser det egentligen ut med HBTQ-rättigheterna i Finland?

Norden i EU och EU i Norden – Bryssel!

Opinionsbildarna åker till EU i Bryssel! Vi besöker ledamöter i parlamentet, träffar ambassadörer och diplomater och ser de gamla kvarteren i Bryssel. Datum ännu ej bestämt men resan blir av i maj och vi behöver din intresseanmälan nu! Mejla stockholm@fnuf.se med ditt namn, telefonnummer och en motivering till varför du vill följa med.

Politik i Köpenhamn

Vi åker till de nordiska högkvarteren i Köpenhamn och besöker bl.a. Nordiska rådet och ministerrådet samt besöker de nordiska federalisterna i Lund. Vi strosar även runt i Latinkvarteren och besöker Kristiania. Skaffa vänner för livet när vi samlar poäng över hela stan! Vi reser i april och din intresseanmälan skickar du hit: stockholm@fnuf.se

Äventyraren

Picture2

 

Under våren kickar vi igång vår äventyrarklubb! Sista helgen i månaden (fem tillfällen) träffas vi för att nattvandra i skogen, köra militärträning, paddla kanot, lära oss hantera katastrofer. Vi avslutar med en stor sommarfest för alla FNUF:are med grillning medan du som äventyrare tävlar i nordisk femkamp (ex. maraton bärandes en person och kast med stövel). Vill du vara med? Först till kvarn gäller!

Den 7 mars: Nattvandring i Hellasgården
Vi börjar lite tidigare på dagen för att bara lära känna varandra innan vi börjar våra 5 månader av äventyr tilllsammans. Sedan när mörkret kommer går vi några stycken i taget upp i skogen för att ta oss igenom en terrängen i natten! Efteråt blir det lite belöning med bastu och bad för den som vågar!

Den 28 eller 29 mars kör vi militärträning med Army fitness, där vi kommer köra militärträning tillfullo och ha massa skoj.

Sen när det börjar bli lite varmare är det dags för katastrofträning!
Den 25 april  kör vi katastrof träning med Lottakåren där vi kommer lära oss om katastrofhantering, vi får testa på första hjälpen och simulerar katastrofer!
Den 30 maj blir det kanot en hel dag ute på vattnet. Vi paddlar genom små bäckar och vägtunnlar till gömda öar. Vi kommer stanna på en ö och äta egen medtagen picnic.

Den 4 juni. THE BIG FINAL!!! Nu har vi haft 5 månader tillsammans och har lärt känna varandra till fullo och de måste avslutas stort med nordisk FEMKAMP. Vem tar hem vinarpriset! Efter de kommer de bjudas på BBQ för alla med musik och skoj!

Max 10 personer.
250kr per person för fem tillfällen.

Norden i världen och världen i Norden

400 sek

Under året bjuder vi in till Pecha Kucha!

Med rötterna i Tokyo är “Pecha Kucha” (japanska för ljudet av konversation) ett unikt presentationsevent där lokala och besökande kreatörer från alla olika områden presenterar 20 bilder som var och en visas i 20 sekunder – ett nervkittlande kaleidoskop av inspiration, idéer och arbete. Pecha Kucha är en global rörelse, för närvarande aktiv över hela världen!

Det blir fem tillfällen och fem deltagare per gång (alltså 25 Pecha Kucha-talare). Därför söker vi redan nu dig som har varit utomlands och upplevt något som du vill dela med dig av. Kanske har du forskat i Colombia, ridit islandshästar i Island, eller studerat i Tyskland. Och vi söker dig som kanske flyttat till Sverige från utlandet eller bara är här tillfälligt som vill berätta något spännande, roligt, intressant eller konstigt som du varit med om.

Skicka en kort text till stockholm@fnuf.se där du berättar om vad du skulle kunna prata om! Inga berättelser är för små eller ointressanta!

 

Vill du anmäla dig till någon av våra aktiviteter eller gå med i en av våra arbetsgrupper? Hör av dig till oss via stockholm@fnuf.se