FNUF-Bloggen

Populismen och ungdomarna

I en tid där Norden-begreppet kidnappats av en främlingsfientlig högerextremism är det relevant att undersöka hur unga fångas upp av de partipolitiska aktörerna. Varför lockas unga av den nationalistiska nordismen? Hur tas unga emot av den rasistiska Norden-rörelsen?

Jag har precis deltagit i seminariet “Så bemöts populism i Norden- Inkludera eller utesluta?” Med i panelen satt bland annat Bengt Lindroth författaren bakom “Väljarnas hämnd – Populism och nationalism i Norden”. Min avslutande fråga till panelen var kort och gott: hur ser relationen mellan de populistiska rörelserna och deras respektive ungdomsrörelser ut? Samtalet leder till tre tydliga slutsatser.

.

FullSizeRender-3
Bengt Lindroth, författare av “Väljarnas hämnd – Populism och nationalism i Norden”

.

De populistiska nationalisterna hanterar relationerna med sina ungdomsrörelser olika i de olika nordiska länderna. Sverigedemokraterna mer eller mindre försöker frigöra sig från sitt ungdomsförbund och koppla bort sig från extremistiska åsikter. Detta för att göra sig redo för de s.k. “finrummen”. Något som under 2015 resulterade i en demokratisk skandal – en extern aktör (SD) går in och försöker upplösa en annan juridisk person (SDU).

Detta medan det danska Folkepartiet begär total lydnad och disciplin från sin ungdomsrörelse. Något som resulterat i att den danska populisitiska ungdomsrörelsen idag saknar en självständig röst. Alltså kontrolleras den juridiska personens röst (ungdomsförbundet) av en annan extern aktör (moderförbundet).

Situationen är förödande för den nordiska ungdomsrörelsen och den enskilde ungdomen. Rätten till delaktighet, egen röst och inflytande hindras eller helt suddas helt ut av en nationalistisk nordism personifierad i ett partis överhet. Men uppenbart är också att unga själva väljer att sälja sin plats och röst till högst bjudande, vad det priset är, är svårt att säga. Ära, politiska sakfrågor, tv-utrymme? Jag hoppas i alla fall att de unga begär ett högt pris. För en grupp som frivilligt avsäger sig sina demokratiska rättigheter kommer kosta det nordiska samfundet i längden. Medborgare som avsäger sig rättigheter är ett första steg mot att medborgare så småningom också tas ifrån rättigheter.

Det här är motsatsen till den internationella nordism Norden-rörelsen med FNUF driver. Och det är viktigt att alla aktörer som redan jobbar nordiskt eller vill jobba nordiskt tydliggöra den skarpa skillnaden. Det är också viktigt att fler organisationer som representerar värden så som demokrati, mångfald och inkludering börjar jobba nordiskt.

Tillsammans kan vi motarbeta den nationalistiska nordismen. Och markera mot en populistisk rörelse som både exkluderar på etniska och geografiska principer. Och som förhindrar att den yngre generationen deltar, uttalar sig eller har inflytande på sitt eget liv och samhället.

Emelie Weski
Generalsekreterare

 

FNUF-Bloggen

Vill du studera nordiska frågor?

Drömmer du om att studera Arktis issmältning, grönländska, västnordisk politik, arkeologi i Finland eller norsk design? Att studera i Norden eller att studera något med nordisk inriktning kan ge dig ett försteg om du vill göra karriär i Norden. Här ger vi dig tips på olika utbildningar och klickar du in på Hallå Norden kan du få ännu mer information om hur du tar nästa steg efter att du hittat en utbildning som passar dig!

Plugga på folkhögskola

På den gemensamma webbsidan folkhögskola.nu kan du hitta kurser med nordisk inriktning på alla olika folkhögskolor runt om i landet. Du kan söka kurser utifrån specifika ämnen som exempelvis miljö & klimat, språk, religion, rättvis handel eller jämställdhet.

Om du är sugen på att ta plugga på FNUF:s egna folkhögskola Biskops Arnö så hittar du deras kursutbud här.

Plugga på högskola eller universitet

Även högskolor och universitet erbjuder olika program och fristående kurser med inriktning nordiska frågor. Här ger vi ett urval på studier inom olika områden. Hittar du inte vad du söker kan du alltid söka efter utbildningar på antagning.se. Skriv in ett sökord eller ta genvägen via deras ämnesträd.

Språk, kultur och historia

 

Nordiska relationer och statsvetenskap
Här är ett urval av aktuella och angelägna kunskapsfält inom internationella relationer. Det här kurserna är för dig som bättre vill förstå din omvärld. Ämnet behandlar relationer och maktförhållanden som överskrider statsgränser vilket är viktigt i en alltmer globaliserad värld.

Miljö & hållbar utveckling
Kunskaper om miljö, klimatförändringar och energikällor är idag mer aktuellt än någonsin. En hållbar utveckling hänger nära samman med frågor som rör jordens ekosystem och miljöförhållanden.

Utstickarna
Här hittar du några utvalda utbildningar som kanske sticker ut lite extra. Utbildningar för den som tänker utanför lådan eller för den som följer sin passion helt enkelt.

Länder & självstyrande områden
Är du intresserad av en karriär i Norden eller av frågor som berör Norden så kan både ett extra nordiskt språk och det faktum att du redan levt i ett annat nordiskt land vara särskilt bra för ditt CV. Klicka dig vidare för att få veta mer om hur det kan vara att studera i vardera land och region.

.

Tycker du att vi missat någon bra utbildning, så tipsa oss gärna på info(a)fnuf.se

FNUF-Bloggen

FNUF i Kambodja

FNUF i Kambodja, hur hänger det ihop? – Jo, i december drog jag iväg till Kambodja tillsammans med en Karin från LSU. Några gånger per år utlyser LSU uppdrag hos deras partnerorganisationer runt om i världen. I december var det dags för staff-retreat med YCC – Youth Council Kambodia. Årets tema var finansiering och eftersom jag gillar finansieringens utmaningar och möjligheter tog jag chansen att söka. Och yes, det blev jag som fick åka för LSU i FNUF-hatt.

Jag tillsammans med Karin från LSU teamade ihop oss och började planera ett två-dagars upplägg med övningar, film, energizers och lite gammal hederlig PPT. Vi filade på upplaget ända in på landning i Phenom Phen.

Efter några mellanlandningar och en långflygning blev vi hämtade på flygplatsen med det största khmer-leendet man kan tänka sig. Jag hade glömt bort kraften i det khmeriska leendet, men det var härligt att ha det med sig igen. Vi skjutsades in mot Phenom Penh och blev inkvarterade ovanför en nattklubb och den där härliga nattsömnen vi behövde, blev inte så härlig som vi hoppats. Morgonen var nära och det dags, dags att sätta sig på bussen mot Koh Kong med personalen på YCC. Trots att klockan var för tidig, så var det inte för tidigt för sång. Det var sång hela vägen till Koh Kong, platsen vi skulle hålla till på.

Här kan du titta och lyssna på en av deltagarna som berättar om retreaten, på en något skakig bussresa.

Read more “FNUF i Kambodja”