Bildspel

Vilket tillfälle att skapa sitt eget jobb

Hej & moi & hæ!

Jag har just kommit hit från Island där jag var på 6 månaders praktik hos Reykjavík International Film Festival. Innan praktiken studerade jag mediaforskning vid Åbo Universitet (jag har ett år kvar) och har också hunnit vara utbytesstudent vid Islands Universitet där jag studerade något helt annorlunda – isländska.

Att studera isländska var ett väldigt intuitivt beslut. Det är ju klart att språket inte är alls i relation med medieforskning. Jag ville lyssna på min intuition – jag tror definitivt på dess styrka. Det var sen den början för min egen nordiska karriär därför att efter det blev jag chefredaktör för Pohjola-Nordens Ungdomsförbunds webbtidning Nordhumla (som jag fortfarande är). Genom PNU, som är FNUFs finska systerorganisation, hamnade jag egentligen hit i FNUF.

Några aktuella, nordiska saker som jag är speciellt ivrig för just nu är svenska feministrapparen Silvana Imam, denna video av finska Timo Wilderness, (har tittat på den så otroligt många gånger sen i somras!), arktiska konstfestivalen artArctica och detta projekt/samiska webbordbok (endast på finska tyvärr).

Jag är väldigt intresserad av kultur och konst. Som EVS volontär är jag ansvarig för olika typer av medie- och kommunikationsuppgifter. Mitt huvuduppdrag är att skapa en ny finsk-svensk tidning (eller nordisk – detta är ännu på planeringsfasen) och en nordisk ungdomsradio. Ytterligare kommer jag, genom media, att öka ungas synlighet och mångfald i Norden, uppmärksamma finska superåret, främja internationell nordism och öka FNUFs synlighet också. Jag deltar också i innovationsforum, och jobba med FNUFs webbsida, sociala medier och jubileumsbok 2018. Kanske den bästa delen av detta jobb är att jag, till stor del, kan själv besluta vad jag gör och på vilka sätt. Vilken vacker möjlighet för mig vem som inte ännu har utexaminerats! Det kommer att vara ett spännande, utmärkt och flitigt år – jag är säker på det!

img_2112

Anni Savolainen
EVS volontär & kommunikationssamordnare

Print

 

 

 

 

Bildspel

Finnjävel i Sverige och på biblioteksmässan

Tjaba!IMG_1667
Som finnjävel i Sverige eller återkomst till rötterna? Just nu utsänd till biblioteksveckan i Göteborg.
Jag heter Emilia, är 24 år gammal och kommer från Joensuu. Har redan hunnit studera 4 år miljöpolitik vid Östra Finlands Universitet och för två år sen var jag utbytesstudent i Uppsala.
Hur har jag hamnat här? I Östra Finland där jag kommer ifrån pratas ju ingen svenska, så det är ett unikt undantag. Så, kanske orsaken till mitt intresse för Sverige är det att farmors släktingar bodde i Västerås på 1600-talet. Och så länge jag kan minnas, har jag varit inresserad av Norden, nordiska frågor, och svenskan. Lärde mig mitt första ord svenska vid 4 års ålder genom tv program och sen dess har jag mer eller mindre följt händels
erna i Sverige.
Nu har jag börjat jobba på FNUF som EVS från och med den första september och jag ska stanna här till slutet av augusti 2017. Efter det stannar jag antagligen kvar i Sverige för min andra hälft bor här med.
När det gäller mitt personliga projekt som jag ska jobba med så är miljöfrågorna väldigt nära mitt hjärta. Tycker mycket om naturen och sport också. Förhoppningsvis får jag arbeta inom sådana projekt under det kommande året på FNUF. Om du har likadana intressen, ta gärna kontakt. Förstås får du kontakta mig i annat fall också. (emilia@fnuf.se)
Hoppas vi ses!
Toivottavasti nähdään pian! (Ellei sokeiksi tulla)
Emilia Keskisaari
EVS och projektledare 2016-2017

EVS fungerar ungefär som en praktik och finansieras genom Erasmus+. EVS-volontären får under sin tid hos FNUF utveckla sig själv i sin professionella roll samtidigt som hen får göra en personlig resa i den svenska och de nordiska kulturerna och språken. Som EVS får du både en handledare på kansliet som blir din professionella coach och en mentor som på fritiden tar dig med på olika sociala HUBs och äventyr. I din EVS hos FNUF får du möjlighet att jobba i ett team i ett ett-årigt projekt där vi tillsammans försöker minska avståndet mellan unga i Norden, samt mellan unga och beslutsfattare.

Print
FNUF-Bloggen

Finska turister på Fjäderholmarna

13711537_10155201760330620_1135000127_oIdag var en riktigt najs dag, både väder mässigt och arbetsmässigt. Dagen gick ut på att vi åkte till skärgårds ön Fjäderholmarna med några finska turister som vi fick umgås med under dagen. Det vi gjorde var att utforska ön, äta mat och sedan köra några #wearenorden intervjuer med dem vilket var intressant. Sedan kom vi tillbaka till kontoret medan de finska turisterna drog. I kontoret fick vi en uppgift, nämligen att tänka hur vi ska skapa ett event med FNUFs  mall för hur deras verksamhet fungerar. Eftersom att det tog lång tid och vi inte hann med allt så skulle vi få till måndag på oss att bli klara och redovisa arbetet.


Peter är 17 år och sommarjobbar hos oss på FNUF i tre veckor genom sin kommun Hässelby-Vällingby. ill du veta mer om hur du kan få ett sommarjobb klicka vidare dig här: http://www.stockholm.se/Arbete/Sommarjobb-for-unga/?omrade=Hasselby-Vallingby

unnamed