FNUF-Bloggen

Föreningar spelar roll!

13728410_10155201760210620_1191212829_oDenna vecka så har vi jobbat med problem i världen som kan påverka oss i Norden och väcka massa tanakar bland annat. Just därför har jag valt att skriva om Black lives matter är någonting som hände just i USA med att poliser har skjutit flera mörkhyade personer, men det är någonting som är på nyheterna och alla sociala medier och påverkar nog oss alla lite grann om man tänker efter.
En sak som nästan alla i världen vill ha är jämställdhet mellan alla kön, utseende, hudfärg och ursprung, religion och massa andra saker. Medans stora delar av världen kämpar för jämställdhet så med det här som har hänt/händer i USA så gör dem ju det verkligen inte bättre, och personerna som startade detta och sköt nu är inte vilka som helst utan det är faktiskt poliser. Poliser som ska vara en sorts förebilder i vårt samhälle och för många barn. Nästan alla respekterar oss för att polisen som sagt är poliser och ska hjälpa oss i samhället och förhindra och förebygga massa saker. När dem till slut nu som i USA inte respekterar oss civila så är det inte så konstigt att civila inte litar på och respekterar polisen.

USA:s polis har förändrats de senaste 25 åren och blivit mer som militären, men det är inte bara civila som har drabbats under detta, utan nu så har även ett flertal poliser blivit skjutna av den civila befolkning som “hämnd” på vad polisen har gjort. Och det är där som själva konflikten ligger.

I Norden är det ju möjligt att något liknande skulle hända men inte kanske på samma sätt då den svenska polisen är så olik den Amerikanska. Men om det skulle hända? Hur skulle man stoppa det som en individ? Ja alla vet att ett kollektiv är starkare än en individ. Så att starta en förening eller liknande emot att sånt ska hända i framtiden är något som man skulle kunna göra med FNUF.

En av dem 7 ankarna är ju antirasism vilket man kan jobba med och förhindra den genom att förhindra konflikter mellan poliser och civilbefolkningen i Sverige, just nu så är det ju till exempel inget direkt problem med det men man vet ju aldrig vad som kan hända. Så för att förebygga sådant i framtiden kan man alltså börja med att starta en lokal förening i exempelvis Stockholm med x antal medlemmar, sedan bli större och större och sedan föröka sig till flera städer kanske och få flera medlemmar och man kan även sammarbeta med andra föreningar, till exempel med FNUF.

Och som exempel ha några saker som föreningen står för, förslagsvis antirasism och jämnställdhet och respekt i detta fall. Det tycker jag är viktigast genom att ha några ståndpunkter så blir det även lättare att marknadsföra själva föreningen och göra skillnad!

.


Simon är 18 år och sommarjobbar hos FNUF i tre veckor genom sin kommun Hässelby-Vällingby.Vill du veta mer om hur du kan få ett sommarjobb klicka vidare dig här: http://www.stockholm.se/Arbete/Sommarjobb-for-unga/?omrade=Hasselby-Vallingby

unnamed

FNUF-Bloggen

Ungas röster kan motverka utvecklingen av rasistiska rörelser!

13711537_10155201760330620_1135000127_oIdag är det bara några månader kvar till presidentvalet i USA, och många människor är oroliga över landets framtid om presidentkandidaten Donald Trump vinner. Något som är förståeligt då USA är en stormakt som har en påverkan på hela världen gällande det mesta. Grejen är den att världen idag har blivit mycket mer känslig och att gå utanför samhällets gränser kan skapa stort hat och problem, och det är precis det Trump gör, han går nämligen emot det “vanliga”. Att se valkampanjen i USA och Trump ses som en chock här är bara konstigt, då vi i Sverige har nästan exakt samma situation fast inte i samma extrema skala.
Här har vi Sverigedemokraterna istället som även har integrations frågan som huvudpunkt, de har ett par tankar som är lite ovanliga för de flesta och får därför hat, men ändå så är det Sveriges tredje största parti. Flera glömmer nog lagen om “yttrandefrihet” och ersätter den med “hets mot folkgrupp” i allt SD säger. Detta betyder dock inte att SD och Trump inte har en del rasistiska budskap, för de har det, men de måste även ha någon poäng i vad de säger, för varför skulle de annars få så många röster?

Jag tror att de flesta hatar uppdelningen i regeringen med partierna, att man sätter ett så inflytelserikt och påverkade parti i ett eget fack bara för att bevisa för det svenska folket att man inte står med SD. Men faktum är att flera skulle hellre se partierna hjälpas åt än att utelämna något, och nu talar jag unga människor, då det är vi som blir påverkade av sånna saker. Ingen ung människa skulle nog vilja ha ett parti med extrema åsikter som ledare för vårt land, men inte heller partier som knappt vågar tala om dessa känsliga frågor för att de är rädda om sina poster istället för att tänka på landets framtid, utan det måste finnas en balans. Men till skillnad från USA finns det hopp för ett öppet klimat här, då vi i Sverige har en större påverkan på vår regering.
Tyvärr så tar politiker ofta inte åt sig ungas åsikter, så själva kan vi inte göra något, utan vi behöver stöd för att synliggöra vad vi vill och det är något FNUF kan bidra med. Det FNUF kan göra är att få oss ungas röster att bli hörda genom att skapa event/evenemang som t.ex. demonstrationer. Men inte bara det, utan även att ta kontakt med politiker och ledare och framföra våra åsikter. Vare sig det funkar eller inte, så är det ändå värt ett försök och om möjligheten finns hos FNUF, så varför inte? Detta kan vara vägen till förändring/räddning av vårt land.

.


Peter är 17 år och sommarjobbar hos oss på FNUF i tre veckor genom sin kommun Hässelby-Vällingby. ill du veta mer om hur du kan få ett sommarjobb klicka vidare dig här: http://www.stockholm.se/Arbete/Sommarjobb-for-unga/?omrade=Hasselby-Vallingby

unnamed

FNUF-Bloggen

Populismen och ungdomarna

I en tid där Norden-begreppet kidnappats av en främlingsfientlig högerextremism är det relevant att undersöka hur unga fångas upp av de partipolitiska aktörerna. Varför lockas unga av den nationalistiska nordismen? Hur tas unga emot av den rasistiska Norden-rörelsen?

Jag har precis deltagit i seminariet “Så bemöts populism i Norden- Inkludera eller utesluta?” Med i panelen satt bland annat Bengt Lindroth författaren bakom “Väljarnas hämnd – Populism och nationalism i Norden”. Min avslutande fråga till panelen var kort och gott: hur ser relationen mellan de populistiska rörelserna och deras respektive ungdomsrörelser ut? Samtalet leder till tre tydliga slutsatser.

.

FullSizeRender-3
Bengt Lindroth, författare av “Väljarnas hämnd – Populism och nationalism i Norden”

.

De populistiska nationalisterna hanterar relationerna med sina ungdomsrörelser olika i de olika nordiska länderna. Sverigedemokraterna mer eller mindre försöker frigöra sig från sitt ungdomsförbund och koppla bort sig från extremistiska åsikter. Detta för att göra sig redo för de s.k. “finrummen”. Något som under 2015 resulterade i en demokratisk skandal – en extern aktör (SD) går in och försöker upplösa en annan juridisk person (SDU).

Detta medan det danska Folkepartiet begär total lydnad och disciplin från sin ungdomsrörelse. Något som resulterat i att den danska populisitiska ungdomsrörelsen idag saknar en självständig röst. Alltså kontrolleras den juridiska personens röst (ungdomsförbundet) av en annan extern aktör (moderförbundet).

Situationen är förödande för den nordiska ungdomsrörelsen och den enskilde ungdomen. Rätten till delaktighet, egen röst och inflytande hindras eller helt suddas helt ut av en nationalistisk nordism personifierad i ett partis överhet. Men uppenbart är också att unga själva väljer att sälja sin plats och röst till högst bjudande, vad det priset är, är svårt att säga. Ära, politiska sakfrågor, tv-utrymme? Jag hoppas i alla fall att de unga begär ett högt pris. För en grupp som frivilligt avsäger sig sina demokratiska rättigheter kommer kosta det nordiska samfundet i längden. Medborgare som avsäger sig rättigheter är ett första steg mot att medborgare så småningom också tas ifrån rättigheter.

Det här är motsatsen till den internationella nordism Norden-rörelsen med FNUF driver. Och det är viktigt att alla aktörer som redan jobbar nordiskt eller vill jobba nordiskt tydliggöra den skarpa skillnaden. Det är också viktigt att fler organisationer som representerar värden så som demokrati, mångfald och inkludering börjar jobba nordiskt.

Tillsammans kan vi motarbeta den nationalistiska nordismen. Och markera mot en populistisk rörelse som både exkluderar på etniska och geografiska principer. Och som förhindrar att den yngre generationen deltar, uttalar sig eller har inflytande på sitt eget liv och samhället.

Emelie Weski
Generalsekreterare