Finansiera din idé!

Finansiera din idé!

Har du en idé? Har din lokalförening tagit fram en verksamhetsplan? Då är det dags att börja tänka på hur du kan förverkliga idén! Här nedan följer några tips på vad du ska tänka på när du söker pengar!


5xTIPS

 • Lättare än vad du tror. Att ansöka om bidrag är enklare än man kan tro. Men det kan vara bra att söka om pengar till flera fonder samtidigt för samma idé, för att vara säker på att du får tillräckligt med pengar.
 • Ring fonden. En del fonder kan det vara bra att ringa till först. Då kan man fråga om ens idé verkligen stämmer överens med vad fonden kan tänkas ge pengar till.
 • Skriv en projektplan. En projektplan beskriver din idé. Var tydlig och berätta framförallt vad det är för resultat du vill uppnå. I planen ska du berätta varför du vill göra det du vill göra, vad du ska göra och hur du ska göra de!
 • Budget. Budget betyder att du måste skriva en lista på vad du ska köpa och hur mycket du tror att det kommer att kosta. Budgeten måste du också skicka med när du söker bidrag. Det kan vara bra att ta i lite extra i budgeten utifall att något oväntat händer när du försöker genomföra din idé. Sök hellre för mycket pengar än för lite helt enkelt!
 • Glöm inte fota. Det är viktigt att dokumentera din idé och berätta för andra om den. Berätta redan i ansökan om hur du ska sprida information om din idé. Berätta gärna hur du ska informera om vart ifrån du fått pengar (a.k.a. credda fonden som ger dig pengar). Och glöm inte fota och lägga upp bilder på instagram eller Facebook.

Fonder och bidrag

Varje år får din lokalförening ett lokalavdelningsstöd från FNUF Sverige för att genomföra verksamhet under året, bidraget varierar beroende på hur länge lokalföreningen har existerat och ansökan sker i april varje år.

Ibland kan det ändå behövas extra bidrag till större projekt eller kanske vill du genomföra ännu mer aktiviteter lokalt!!! Då finns det flera sätt för att förverkliga dina idéer. Bland annat kan du söka stöd via FNUF Nordens projektpool och från FNUF:s egna projektbidrag för lokalavdelningar. Men de mesta resurserna finns i fonder runt om i Norden! Bidrag kan variera från några tusenlappar till tio-tusentals kronor. Ofta är chansen stor att få bidrag om man har en tydlig projektidé och är ute i god tid. 

Lokalavdelningsstöd

Deadline passerad för 2015.

Alla lokalavdelningar i FNUF får en summa pengar från riksorganisationen varje år, det kallas för lokalavdelningsstödet. De pengarna får ni utan att ni behöver ansöka om dem och de betalas ut till ert konto, vanligtvis 10 000kr per år. De pengarna kan ni göra precis vad ni vill med. Ansökan är i april.

Projektpoolen

Projektpoolen stängd för 2015.

FNUFs riksorganisation har också en projektpool där ni kan söka pengar för att använda till olika projekt i lokalavdelningen. Ni kan söka de pengarna när som helst under året, och söka för vad som helst, till exempel att trycka t-shirts eller åka på en resa. Tänk på att vara ute i god tid eftersom förbudsstyrelsen måste hinna kolla på er ansökan och ta ställning till er ansökan. Projektpengarna ska användas till det som ni har sökt dem för.

När ni söker projektpengar ska ni ange vad ni ska göra, så noga som möjligt, och hur mycket pengar ni söker.


Fonder kopplade till Föreningen Norden

Föreningen Norden har kopplingar till många fonder där det går att söka bidrag för exempelvis språk och kulturprojekt, till exempel Letterstedska fonder och Svensk-Finska fonden. Klicka här för att läsa mer.

Bidrag från andra fonder och kommunen

Börja med att kolla in FNUF-guiden till bidrag lokalt där vi sammanställt de fonder som vi tror passar den mesta verksamhet du vill genomföra lokalt. Det finns även tusentals andra fonder som ger bidrag till projekt, kolla på biblioteket efter en bok med information om fonder och se om ni kan hitta något som passar er. Att höra av sig till kommunen kan också vara bra, de har ofta bidrag till föreningar. Ta reda på telefonnummret, ring till växeln och fråga efter någon som sysslar med föreningar på till exempel kulturförvalningen. Många stiftelser finns också listade hos länsstyrelsen. Klicka här för att komma vidare till länsstyrelsens hemsida. Tänk på att det ofta tar mellan 3 och 6 månader att få ett bidrag från en stiftelse.


Resebidrag

Resebidragen slut för 2015.

Ska du representera FNUF på ett externt evenemang eller ska du delta i ett FNUF evenemang i ett annat nordiskt land? Då kan du söka resebidrag upp till 1 300kr. Du måste uppfylla kraven för resebidrag för att vara en möjlig kandidat.

Krav för att beviljas resebidrag:

 • Skriv ett blogginlägg om evenemanget alt.:
 • Värva 5 nya medlemmar till FNUF alt.:
 • Göra en film om resan
 • Skickar in kvitton som styrker dina kostnader
 • Skickar in en redovisningsblankett.
 • Uppgifterna ska vara FNUF tillhanda senast 30 dagar efter genomförd aktivitet för att bidraget ska betalas ut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *